Aký bol rok 2010 v kultúre

02.01.2011 10:42

 

Aký bol rok 2010 v kultúre

Ktoré okamihy sa v tomto roku skloňovali najčastejšie? Vybrali sme desiatku udalostí, ktoré najviac ovplyvnili svet kultúry.

Politika umenia

Vždy je zaujímavejšie hovoriť pri kultúre a umení o tvorbe než o kauzách. Keď však tvorcovia nemajú dobré podmienky, inak to nejde.

Pri bilancovaní hlavných desiatich udalostí tohto roka sa ukázalo, že tie najdiskutovanejšie súvisia s presahmi politiky do umenia. Hlavne u nás. Do značnej miery to súvisí s voľbami, parlamentnými i komunálnymi.

Nový minister Daniel Krajcer bol, na rozdiel od predchodcov v úrade, veľmi aktívny. Dobré to bolo v tom, že sa zasadil o zmeny v Audiovizuálnom fonde, kde sedemdesiat filmárov a producentov kritizovalo konflikt záujmov vedenia. A prekvapivo rýchlo dotiahol ambiciózny plán zlúčenia Slovenskej televízie a rozhlasu.

Špeciálne pri STV sa to zdá najrozumnejší nápad, ako sa zbaviť zadlženého kolosu, ktorý namiesto verejnej služby ponúka tunelovanie štátnych peňazí vybraným externým firmám. Rovnako dobre sa javí nápad premeny Hurbanových kasární v centre hlavného mesta na multikultúrny park.

Zároveň treba pripomenúť, že práve Krajcerov nápad bol zrušiť Rádio_FM (zavrhol ho počas jediného dňa, keď sa na internete zomkli fanúšikovia tejto stanice) a že dosť zásadne vstúpil do projektu Košice 2013.

Kultúru však nerobí minister. Šikovných a talentovaných ľudí máme dosť. Vďaka „diétnejšiemu" roku sa dá napríklad čakať viac nových filmov ako dva. Filmári už dokázali, že si vedia hájiť svoje záujmy, teraz musia potvrdiť, že vedia robiť zaujímavé filmy. Podobne, ako sa to podarilo Romanovi Polanskému.

 

Oliver Rehák, vedúci oddelenia kultúry denníka SME

Rok Avatara

Hoci mal film Avatar premiéru ešte na konci minulého roku, rekordy lámal až v tomto. Stačilo mu necelých päťdesiat dní, aby z pozície komerčne najúspešnejšieho filmu všetkých čias zosadil Titanic. Oba filmy nakrútil James Cameron, ktorý ani v tomto roku nebol skúpy na slovo a v každom rozhovore sľuboval čosi nové.



Čítajte viac: https://kultura.sme.sk/c/5701713/aky-bol-rok-2010-v-kulture.html#ixzz19ryNSNRG