Drsná ale krásna Orava

05.02.2012 04:39

 

 

Začiatky...

Prechody chotármi na Orave začali pred páru desaťročiami. Poväčšine ich v dedinách pozačínali atléti – nadšenci, ktorí, ako to bolo u nás v Babíne, bežkovali v zime už roky rokúce.  Najprv otec a syn, potom kamaráti a synovia  a dnes celá dedina otužilcov šľape hore príkrim kopcom a jak polárne medvede zápolia s dvadsiatkami pod nulou. Sú to hrdinovia, jednoduchí ľudia – hrdinovia.

  Oravské prechody...

Ani mrazy  pod dvadsať stupňov neodradia oravcov – polárne medvede,  od zimnej spoločenskej aktivitky – chotárnych prechodov. Pred nedávnom na tom Vaňovskom prišlo okolo dvesto účastníkov, dnes u nás zavítalo  cez sedemdesiat ľudí z Hruštína, Babína ale i  z Klina, Ťapešova ba dokonca i z Vrbového pri Piešťanoch a už sa tešíme  na náročný a dlhý prechod hruštínskym chotárom, ktorý je známy svojou drsnosťou a športovými nárokmi.

  Na dvadsiatom ročníku prechodu, dvadsaťstupňové mrazy..

V Babíne sa v sobotu ráno štvrtého februára začalo schádzať to zdravé jadro lyžiarskeho pelotónu už od pol ôsmej. Zapichnuté bežky v haldách snehu, amatérski športovci zababušení do vrstiev otepľovákov a na chrbte nesmel chýbať ruksak s termoskou a teplý čaj so slzou rumu v nej.  Počas týždňa títo drsní chlapi ťažko pracujú a cez víkend si nedajú pokoja, idú zabojovať s matkou prírodou. Tento rok bol ten boj naozaj krutý. Keď som bol vyviesť na Príslop môj tím, ktorý mal v chate na pol ceste nakúriť a naliať čo to do kalíška na posilnenie, na teplomery naskočila mínus dvadsiatka už v dedine. Hovorím si, Bože, len nech sa nikomu nič nestane. V hore bolo kvôli nárazovému vetru minimálne o tri - štyri stupne nižšie. V Babíne sme mali jubilejný dvadsiaty ročník prechodu Babínskym chotárom. Vo svojom príhovore pred kultúrnym domom, kde mi zamrzla dokonca aj štartovacia pištoľ som poznamenal, že obrazne i zima sa pripája k našej dvadsiatke svojimi dvadsiatkovými teplotami pod nulou. Bolo to naozaj drsné. Bolo ťažké dokonca dýchať v horách, či kvôli silnému severáku, alebo kvôli drkotaniu zubov od mrazu.  Odpálili sme slávnostný denný ohňostroj a atléti vyrazili do hôr nad Babínom. V pohotovosti stáli páni na skútroch z Orava rescue system, Zuberských záchranárov som mal ako starosta na telefóne v zálohe, keby Orava rescue system nestíhali kvôli prechodu cez kopec, v Krušetnici.

   Záchranná akcia na záver...

Potom ako sme opravili vypadnutú trafostanicu, pre účastníkov udržali v teple sálu kultúrneho domu, prišli na rad balíčky pre súťažiacich. Sedemdesiatka odvážlivcov sa štverala hore Oravskou Magurou v extrémnych denných mrazoch. Najťažšie bolo vyšľapať bežkami na Maguru skrz jej príkrejšiu časť z Babínskej strany. Potom rovinka, chata s krbom a trúnkom na posilnenie a dolu kopec po teplom čaji. Okolo jednej do kultúrneho domu zavítali prví šťastlivci, ktorí sa zamrznutí, ale šťastne zdraví prinavrátili z celej niekoľkokilometrovej trasy.  Teplý guľášik a čaj s rumom a balíček s tričkom na pamiatku na XX. Ročník prechodu Babínskym chotárom, diplom za výnimočné športové nasadenie v tomto mraze, pexeso a teplá sála kulturáku. Nad všetkým som bdel s dvoma mobilmi v ruke, čo sa nakoniec aj vyplatilo. Koncom akcie vyšlo najavo, že dvaja páni potrebovali pomoc. Uviazli vyčerpaní v poľovníckej výhľadni a s treťou hodinou prišla aj metelica a znížila mrazy o pár stupňov nižšie na dvadsať päť pod nulou pri zvečerievaní. Orava rescue system skútre mali plné ruky práce so záchranou človeka so zlomeninou na Krušetnickom prechode, tak sme zalarmovali obecné sily a jeden babínsky podnikateľ prišiel na pomoc so snežným skútrom a pomohol nám zachrániť našich dvoch stratených v alijašsko-oravskej metelici. Zuberskí záchranári čakali v pohotovosti, ale chvála Bohu, nakoniec ich nebolo za potreby.  Okolo piatej sme sa všetci rozlúčili a poďakovali p. Jančovi z Orava rescue system, ako i p. Babinskému za to, že nám pomohli svojpomocne zabezpečiť bezpečný priebeh celej spoločenskej udalosti XX. Ročníka prechodu našim chotárom.

 

Vďaka patrí aj p. Jánovi Červeňovi, Babín 302,  pohostinstvu Family, p. Orčíkovi a p. Kurčinovej, Babín 60, či poslancovi OZ p. Bukovskému za sponzorské dary na túto spoločenskú akciu. Vďaka v mene celej obce.

 

Teším sa na Vás na budúci rok, verme, že v menších mrazoch.

 

https://latak.blog.sme.sk/c/288534/Drsna-ale-krasna-Orava.html

Peter Laťák

starosta Babína