Elektráreň na Orave vyrába obci elektrinu

02.08.2010 22:17

 

Elektráreň na Orave vyrába obci elektrinu

 

 

Myšlienka využiť vody Bielej Oravy na výrobu elektriny sa zrodila v hlave lomnianskeho starostu. Malá vodná elektráreň je v prevádzke druhý rok.

LOMNÁ. Začiatky výstavby malej vodnej elektrárne v obci siahajú do roku 1993. Pokusy samosprávy získať peniaze na jej dokončenie padali jeden za druhým. Napokon sa to podarilo.

Pred piatimi rokmi získala Lomná z eurofondov na výstavbu alternatívneho zdroja elektrickej energie milióny korún, a to vďaka zrkadlovému projektu s moravskými Bohuslavicami nad Vláří. Medzitým sa však zmenil projekt i ceny. „Keď na konci programovacieho obdobia rozdeľovalo ministerstvo výstavby zvyšné peniaze, ušlo sa aj nám," hovorí starosta Jozef Straka.

Výkon závisí od počasia

Výstavba elektrárne stála 848-tisíc eur. Sumou 584-tisíc podporila výstavbu Európska únia a slovenský štátny rozpočet, 264-tisíc eur investovala obec. Len samotná Kaplanova turbína stála takmer 322-tisíc eur. O vybavovaní potrebných povolení by sa vraj dal napísať román. Na výstavbe elektrárne sa podieľali aj domáci stavbári. V januári minulého roka začala oficiálne vyrábať elektrinu.

Elektráreň s inštalovaným výkonom 96 kilowattov za hodinu je v prevádzke od januára minulého roka. V priemere vyrába 250 megawatthodín ročne. „Tento rok je iný ako minulý. Suchú zimu vystriedala daždivá jar, no zas máme extrémne suché leto. Výkon je preto rôzny."

Chcú ju pre seba

Vyrobenú elektrinu obec dodáva do verejnej siete. Čistý ročný zisk predstavuje zhruba 16 600 eur. Použiť ju pre vlastnú potrebu zatiaľ nemôže. „Podali sme už druhý projekt na rekonštrukciu verejného osvetlenia. Práve tam by sme chceli využiť energiu z elektrárne. A časom aj vo vlastných zariadeniach," povedal lomniansky starosta.

Výstavbu malej vodnej elektrárne odporúča aj svojim kolegom starostom. „Je to síce dlhodobá investícia, ale nepýta. Vyrába."

K elektrárni sa dnes chodia kúpať deti, obec preto plánuje premeniť okolie na oddychový areál. Malá vodná elektráreň v Lomnej je druhou obecnou na Slovensku. Prvú postavili pred tromi rokmi v Necpaloch.



Čítajte viac: https://orava.sme.sk/c/5479935/elektraren-na-orave-vyraba-obci-elektrinu.html#ixzz0vTw0Ogqv