Najviac proti korupcii hlasovalo KDH

27.04.2010 23:53

 Najviac proti korupcii hlasovalo KDH

Transparency International zostavila rebríček protikorupčných poslancov. Nie je úplne presný. 

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka SME

BRATISLAVA. Protikorupčné zákony v parlamente najčastejšie podporilo KDH. Tvrdí to Transparency International na základe vlastného prieskumu.

Organizácia vybrala 25 zákonov, ktoré nejakým spôsobom rozširovali alebo zužovali korupčné prostredie. Sedemnásť z týchto zákonov v parlamente prešlo, osem nie. Na základe hlasovania poslancov Transparency zostavila rebríček strán aj poslancov.

Podrobný rebríček o hlasovaní strán a poslancov nájdete TU.

Po KDH nasledujú SDKÚ a SMK. Všetky opozičné strany urobili niečo proti korupcii, pri vládnych SNS, Smere a HZDS zasa podľa rebríčka prevážili negatívne vplyvy.
Koaliční poslanci pohoreli

Ako najaktívnejší bojovník proti korupcii vyšiel Pavol Frešo z SDKÚ, najhoršie dopadol Marián Haľko z HZDS.
Hodnovernosť rebríčka je však otázna. Ak napríklad poslanec nebol na hlasovaní o zákone, ktorý má bojovať proti korupcii, jeho hodnotenie to nezhoršilo. Dopadol tak nakoniec lepšie ako poslanec, ktorý hlasoval proti, hoci mohli mať na zákon rovnaký názor.

autor: Silvia Pňačková
VIDEO
Transparency International: Ficova vláda zlyhala v boji proti korupcii

Vo vašom prehliadači chýba
flash player, ktorý treba k prehratiu videa
kliknite a nainštalujte si ho

Spustiť len audio | Ďalšie videá nájdete na tv.sme.sk.


Medzi dvanástimi hodnotiteľmi Transparency boli napríklad politológ Grigorij Mesežnikov, bývalá šéfka Transparency Emília Sičáková-Beblavá alebo bývalý riaditeľ Úradu pre štátnu službu Ľubomír Plai.
Poslancom pohoršilo napríklad aj hlasovanie za zákon o preukazovaní pôvodu majetku.

Šéf Transparency Gabriel Šípoš pritom včera označil tento zákon za jediný protikorupčný sľub, ktorý táto vláda dodržala. Neskôr to spresnil tak, že tento sľub považujú za zlý a zákon sa dá obchádzať.
Fico nesúhlasí

Vláda s hodnotením Transparency nesúhlasí a označila ho za nedôveryhodné. Odkazuje na personálne prepojenie organizácie s opozičnými stranami a údajnú zhovievavosť, ktorú organizácia mala
s bývalou vládou Mikuláša Dzurindu.

Ministerstvo vnútra zasa upozornilo, že počet obvinených z korupcie počas tejto vlády vzrástol o 70 percent. Za protikorupčné opatrenie označilo zachovanie Špecializovaného trestného súdu a prijatie zákona o preukazovaní pôvodu majetku.
Ako vláda plní sľub bojovať proti korupcii a veľkej ekonomickej kriminalite

Čo sľúbili: (SMER si kladie za cieľ) Trpezlivo a razantne odhaľovať a postihovať veľké prípady ekonomickej kriminality a politickej korupcie, aby sa ľuďom vrátila dôvera v spravodlivosť a rovnosť pred zákonom.

Zdroj: Volebný program SMER-u, december 2005


Znižovaním byrokracie, skvalitnením legislatívy v oblasti verejnej správy a správneho konania bude (vláda) vytvárať podmienky na obmedzovanie priestoru pre korupciu.

Zdroj: Programové vyhlásenie vlády, august 2006


Čo si o tom myslia odborníci? Prípadné splnenie sľubu hodnotia pozitívne. Obmedzenie priestoru pre korupciu a boj proti veľkej ekonomickej kriminalite podporia dôveru ľudí v právny štát a zefektívnia tak fungovanie spoločnosti.

Aká je realita? Sľub nebol splnený. Na Slovensku sa podľa vnímania ľudí i medzinárodných hodnotení korupcia rozmáha. Podľa Svetového ekonomického fóra (WEF) sa Slovensko vo vládnej korupcii prepadlo zo 76. miesta v roku 2006 na 127. miesto v roku 2009, čím sa zaradilo medzi najhoršie hodnotené štáty sveta. Index Transparency International ukázal, že po mierne pozitívnom vývoji sa v roku 2009 vnímanie korupcie dramaticky zhoršilo. Slovensko dnes dosahuje skóre 4,5 (na stupnici od 0 do 10), čo je horšie ako 4,7 v roku 2006. O tom, že vláda nevytvorila podmienky pre obmedzovanie priestoru pre korupciu, svedčia aj desiatky medializovaných káuz korupcie a klientelizmu vo verejnej sfére. V reakcii na sériu škandálov vláda dvakrát novelizovala zákon o verejnom obstarávaní a vymenila viacerých ministrov.

Zdroj: INEKO
Viac informácií o plnení tohto sľubu a o plnení ostatných sľubov vlády 2006 - 2010.