Poslanci sa viacerým funkciám nebránia

23.12.2010 19:03

 

Poslanci sa viacerým funkciám nebránia

Igor Stupňan | 22. decembra 2010  8:18
V parlamente nie je jednoznačná zhoda v tom, či sa dá skĺbiť práca poslanca s funkciou starostu a primátora. Niektorí poslanci vidia výhodu v tom, že môžu uplatniť skúsenosti zo samosprávy pri tvorbe zákonov. Iní zase hovoria, že ide o také náročné funkcie, že nie je možné venovať sa im plnohodnotne.
 
Novozvolená starostka Starého Mesta Tatiana Rosová s prejavom počas ustanovujúceho zasadnutia Miestneho zastupiteľstva MČ Bratislava - Staré Mesto.
Novozvolená starostka Starého Mesta Tatiana Rosová s prejavom počas ustanovujúceho zasadnutia Miestneho zastupiteľstva MČ Bratislava - Staré Mesto.
Autor: SITA
 

Poslanec parlamentu za Smer a primátor Žiliny Igor Choma by sa nerád vzdával niektorej z verejných funkcií. "Ako primátor by som to pociťoval ako oslabenie svojej pozície a možnosti pomôcť mestu," myslí si Choma. Spomenul príklad iného poslanca parlamentu za Smer Jána Podmanického, ktorý je starostom Starej Bystrice aj žilinskej župy. "Tá obec prekvitá. Je to práve vďaka tomu, že vie spojiť tieto funkcie a obci to prináša úžitok," povedal Choma.

Poslankyňa SDKÚ Tatiana Rosová je starostkou bratislavského Starého Mesta. Veľkú výhodu vidí v tom, že ani pri svojej poslaneckej práci neopustí Staré Mesto.

Vicestarostom Starého Mesta je poslanec Mostu Peter Osuský. Podľa neho dôležitú úlohu pri skĺbení funkcií zohrávajú geografické kritériá, pretože je iné dochádzať do Bratislavy trebárs z Trnavy a iné z východu Slovenska.

"Musím sa naháňať, viacero funkcií sa nedá robiť naraz, aj preto som obmedzil učenie na vysokej škole," povedal Dušan Čaplovič udýchaným hlasom krátko pred začiatkom rokovania parlamentu. Práve sa ponáhľal zo zasadnutia bratislavského zastupiteľstva, kde je tiež poslancom. Podľa neho záleží len na samotných poslancoch, či sa dokážu intenzívne venovať viacerým funkciám.

Novozvolený primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský sa ku konca januára vzdá mandátu poslanca za SDKÚ. V minulosti už naraz zastával obidve funkcie. "Je to odušu, je to o zdraví. Trpí potom jedna alebo druhá funkcia. Lepšie je venovať sa naplno práci mesta," povedal. Odchodom z parlamentu však uvoľní miesto pre straníckeho kolegu Ivana Harmana, ktorý neuspel v boji o kreslo žilinského primátora. Na poznámku, že jednoduchšie to majú tí primátori, ktorí sú v blízkosti hlavného mesta, Slafkovský zareagoval, že "všetko závisí od toho, či chce byť človek hlasovacím panákom alebo nie".

Poslankyňa SNS Anna Belousovová bola v minulosti aj primátorkou Čadce. "Podľa mňa sa to stíhať nedá. Ja som nakoniec dôsledky vyvodila, nebola som primátorkou celé funkčné obdobie," poznamenala. Ak sa chce podľa nej poslanec parlamentu seriózne venovať nejakej problematike a súčasne byť starostom či primátorom, tak "máme v parlamente dostatočný počet géniov".

Viacerí primátori a starostovia s funkciami poslancov parlamentu hovoria, že bonusom ich práce je účasť pri tvorbe zákonov v prospech samosprávy. Otázkou je, či sa takto nedostávajú do konfliktu záujmov. Ak by zneužívali svoju pozíciu na vybavovanie dotácií či iného prospechu v prospech svojho mesta, tak to podľa poslanca SDKÚ Miroslava Beblavého nie je v poriadku. "Ak sa však tým myslí, že vedia všeobecne účinnejšie bojovať za mestá a obce v parlamente, tak je tam také isté riziko, aké môže byť pri iných profesiách," myslí si. Nezaznamenal zatiaľ ani prípad, že by starostovia z koalície "vydierali", že nebudú hlasovať za vládne návrhy, ak sa neprijmú podľa ich zámerov.

 

 

https://spravy.pravda.sk/poslanci-sa-viacerym-funkciam-nebrania-dyl-/sk_domace.asp?c=A101222_081802_sk_domace_p12