Pripomienkujte obcený zákon v Babíne

13.08.2011 21:34

 

 

Dobrý deň, vážení spoluobčania. Dovoľte, aby sme Vás oslovili s ponukou zúčastniť sa na vytváraní pravidiel obecného života. V obci sa riadime zákonmi. Keďže zákony z Národnej rady Slovenskej republiky sú tvorené aj pre mestá a vyššie územné celky, takzvané župy – preto si obce môžu uzákoniť podrobnejšie pravidlá. Tieto podrobnejšie pravidlá sa nazývajú všeobecnozáväznými nariadeniami. Sú to vlastne upravujúce poznámky k zákonom celej republiky.

 

Dospeli sme k názoru, že nakoľko sa v našej obci silne rozrástol problém s neuviazanými psami, je potrebné to riešiť. Veríme, že sa nám to časom podarí, rovnako ako sme vyriešili problém divokých skládok. Na obecnom úrade sme pre Vás za pomoci poslancov a niektorých aktivistov pripravili návrh obecného zákona o psoch. Uvedomujeme si, že pokiaľ čo možno najširšia verejnosť v Babíne nebude mať možnosť prečítať si tento návrh a dať svoje rozumné pripomienky, nebudú ľudia ochotní dodržovať tento dedinský zákon. Vieme, že čo si ľudia sami vytvoria, s tým sa aj cítia zajedno a to aj dodržujú, lebo si uvedomujú, že oni to vytvorili. Preto sme sa rozhodli upozorniť Vás na skutočnosť, že v obci navrhujeme zaviesť nový obecný zákon o chovaní zvierať so zameraním na psov. K tomuto obecnému zákonu o chove zvierat nás viedla aj skutočnosť, že pred časom sme našli v katastri obce niekoľko uhynutých tiel oviec.

 

Pre Vašu pohodlnosť sme uverejnili tento návrh na internete, kde môžete priamo vpisovať Vaše návrhy na zlepšenie tohto obecného zákona o psoch a my ho na najbližšom zasadnutí obecného zastupiteľstva s poslancami prediskutujeme. Dali sme to aj na internet, nakoľko mnohí z Vás sú dlhodobo v práci a k vývesnej tabuli obce sa nedostanú. Avšak v pohodlí domova nám napíšu ich pripomienky na zlepšenie nášho návrhu.

 Vieme, že väčšina z Vás cíti, že problém s túlavými a odviazanými psami v Babíne v skutočnosti máme. Všetci vieme, že kúsok za hranicou v Poľsku zúri besnota a túlavé psy ohrozujú Vás a Vaše rodiny. Zdravie Vašich malých detí, ktoré idú zo školy a boja sa veľkých neuviazaných psov je dôvodom pre ktorý Vás žiadame, aby ste si návrh všeobecnezáväzného nariadenia prečítali na vývesnej tabuli, ako i na internete. Prípadne Vám vieme ochotne ponúknuť kópiu výtlačku návrhu tohto obecného zákona, ak oň požiadate zriadencov obecného úradu.

Verím, že spoločným zapojením väčšiny si dokážeme v Babíne prijať obecný zákon, ktorí bude väčšina obyvateľstva dodržiavať práve preto, lebo ona sama si ho vytvorila.

 

S prianím príjemného dňa zostáva starosta Laťák a poslanci obecného zastupiteľstva.

 

 

https://peterlatak.webnode.sk/richtar/pripomienkovanie-vzn/