Ak by okresný predseda SZM dostal úlohu napísať 90 stranový príhovor k nedožitým 140. narodeninám Friedricha Engelsa, bolo by to pravdepodobne oveľa zábavnejšie ako volebný program SMERu. Autori tohto dokumentu asi poznajú vo worde iba jednu funkciu - formátovanie textu boldom a preto ňou vôbec nešetria, boldujú ako batoľa čo objavilo čiernu fixku.   

Absolútna väčšina textu sú nič nehovoriace všeobecné frázy. Má to vyše 40 strán a prvé konkrétne opatrenie sa nachádza na strane 9. Pritom celý program by sa dal pokojne zhrnúť do jednej vety:

Bohatých viac zdaníme, osvedčené PPP a širokorozchodnú postavíme.

 Zvyšok sú keci. Bolo mi jasné, že ak by to mal niekto všetko de novo vymýšlať, bolo by to ešte rádovo vyššie utrpenie ako to čítať. Preto som vyslovil hypotézu, že minimálne časť zo slovného balastu, ktorý sa nachádza v tomto programe sú iba skopírované (ukradnuté) texty z iných zdrojov bez uvedenia pôvodného autora. Na overenie tejto hypotézy som použil google, do ktorého som hodil niekoľko podozrivých viet. Hypotéza sa potvrdila.

 Hľa dôkaz:

 Programové zameranie strany SMER - sociálna demokracia na volebné obdobie 2012 - 2016 strana 39:"

solidarita ako základný fundament európskej civilizácie by mala byť základom dôchodkového poistenia aj v budúcnosti. Týka sa tak medzigeneračnej solidarity, ako aj solidarity medzi bohatými achudobnými občanmi. Je žiaduce definovať budúci dôchodkový systém na univerzálnom princípe ana zásadách spravodlivosti, zásluhovosti, vedomia spolupatričnosti, zodpovednosti asolidarity; zároveň musí sa vhodne skombinovať dobrovoľnosť apovinnosť afunkcie štátu ajsúkromných subjektov pri zabezpečovaní fungovania a financovania dôchodkového systému,

dôchodkový systém by mal byť postavený na rovnakom dôchodkovom nároku pre všetkých, abyzabezpečoval minimálne dôchodkové príjmy ana vyváženej miere solidarity azásluhovosti,

cieľom je dôchodkový systém, ktorý spoľahlivo zabezpečuje obyvateľov pred chudobou vstarobe aposkytuje reálnu možnosť zachovania primeranej životnej úrovne v čase, keď občan nemá možnosť zabezpečiť si krytie svojich životných potrieb zpracovných príjmov."

STRATÉGIA ROZVOJA SLOVENSKEJ SPOLOČNOSTI, SAV & EUBA 2010  strana 361

„Solidarita ako základný fundament európskej civilizácie by mala byť základom dôchodkového zabezpečenia aj v budúcnosti. Týka sa tak medzigeneračnej solidarity, ako aj solidarity medzi bohatými a chudobnými občanmi. Je žiaduce definovať budúci dôchodkový systém na univerzálnom princípe a na zásadách spravodlivosti, zásluhovosti, vedomia spolupatričnosti, zodpovednosti a solidarity; zároveň sa musí vhodne skombinovať dobrovoľnosť a povinnosť a funkcie štátu i súkromných subjektov pri zabezpečovaní fungovania a financovania starobného dôchodkového systému.Starobný dôchodkový systém by mal byť postavený na úplnej solidarite a na rovnakom dôchodkovom nároku pre všetkých, pokiaľ ide o zabezpečenie minimálnych dôchodkových práv, a na vyváženej miere solidarity a zásluhovosti v ostatných prípadoch. Cieľom je starobný dôchodkový systém, ktorý spoľahlivo zabezpečuje obyvateľov pred chudobou v starobe a poskytuje reálnu možnosť zachovania primeranej životnej úrovne v čase, keď si občan nemá možnosť zabezpečiť krytie svojich životných potrieb z pracovných príjmov."

Program Smeru je tou najlepšou možnou reklamou na svoju stranu. Jedine SMER-SD je natoľko politicky úprimný, že kradne už vo svojom volebnom programe. Môžete pokojne zaspávať, 16000 členov Smeru už namiesto programu pracuje na svojich vašich istotách.