SDKÚ stráca, šklbe ju SaS aj Most

04.11.2009 12:51

 

 

SDKÚ stráca, šklbe ju SaS aj Most

jj, Pravda | 3. novembra 2009  10:21 - aktualizované 3.11.2009  15:38  
Sloboda a solidarita bývalého poradcu pravicového i ľavicového ministra financií Richarda Sulíka útočí na hranicu zvoliteľnosti do parlamentu. Hlasy zrejme berie najsilnejšej opozičnej strane Mikuláša Dzurindu.
 
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda
Autor: Robert Hüttner, Pravda

"Je to pravdepodobné. Tie náznaky sú, ale to isté platí pre Most-Híd, ktorý má dnes viac-menej polovicu slovenských voličov," hovorí Pavel Haulík z MVK. Slovenská demokratická a kresťanská únia by sa mala mať na pozore. Od volieb klesá počet jej priaznivcov, hoci už nerobí nepopulárne kroky ako súčasť vlády. Podľa Haulíka jej hrozí aj strata opozičného líderstva. "SDKÚ je v stave, keď ju šklbú viaceré strany. A nie sú to strany koalície."

 

V októbri by voliči potiahli Smer o tri percentá oproti septembru a s podporou 42,3 percenta hlasov. SDKÚ je podľa prieskumu MVK stále druhá, oproti septembru však padla o 1,8 percenta na rovných 12. Sulíkov SaS, ktorý sa vymedzuje v rovnakom stredo-pravom priestore

, si, naopak, percento
pripísal. Do piatich, potrebných na vstup do parlamentu, mu chýbajú dve desatiny percenta. Most-Híd by získal 5,2 a SMK 6,1 percenta.

Za najstabilnejšiu stranu opozície považuje Haulík kresťanských demokratov. Práve KDH s novým vedením prvého slovenského eurokomisára Jána Figeľa by mohla preskočiť dzurindovcov. "Majú dobrú šancu," hovorí Haulík. Napriek svetonázorovo obmedzenému elektorátu majú šancu ho rozširovať, Figeľ má tiež výhodu
, že z káuz dvoch Dzurindových vlád "nemá maslo na hlave".

Na spoľahlivé analýzy však výsledky najnovšieho prieskumu agentúry MVK nestačia. Viac naznačia regionálne voľby, v ktorých ide SaS sám, podobne ako Most-Híd Bélu Bugára. "Tu bude náznak, do akej miery je to vážne," domnieva sa Haulík.

.

 

Smer 42,3
SDKÚ 12,0
KDH 10,0
SNS 8,0
SMK 6,1
HZDS 5,2
Most-Híd 5,2
SaS 4,8
KSS 2,7
Strana zelených 1,6
Slobodné fórum 1,0
iné 1,1