Slotovci chodia na hrusky

29.03.2010 00:25

Národniarom sa minuli nápady. Siahli po riešeniach SaS

udalosť

Program strany Sloboda a Solidarita sa stal inšpiráciou pre iné politické strany. Naposledy doň načrela SNS a vytiahla konkrétne opatrenia, ktoré SaS navrhuje v rámci kapitoly SOS (sociálne odkázané spoločenstvá) ako riešenia tzv. rómskej otázky.

Predovšetkým ide o návrh robiť štatistiky vzdelávania, kriminality atď.,  nie však na základe etnickej príslušnosti, čo je v rozpore s antidiskriminačnou politikou EÚ, ale na základe príslušnosti ku komunitám SOS. SaS je presvedčená, že nie je možné problém riešiť, ak ho nepoznáme. Bez štatistík tiež nie je možné zmerať dosah navrhovaných opatrení.

O kriminalite medzi Rómami sa hovorí veľa, často sa démonizuje, tieto tvrdenia však nie sú štatisticky podložené. Práve štatistiky by presne ukázali, či sa viac kradne na poliach pri osadách alebo napríklad v tendroch na predaj emisií.

Politici SNS si požičali aj ďalší nápad, s ktorým prišla ako prvá SaS. Ide o systém tzv. E-pay kariet, ktorý by mal byť zavedený pre poberateľov dávky v hmotnej núdzi. Z kariet sa nedá vyberať hotovosť, dá sa s nimi len bezhotovostne platiť za tovar a služby. Majiteľ karty môže denne minúť len presne vymedzenú čiastku, na väčšie nákupy si musí našetriť.

E-pay karty sú účinným opatrením proti fenoménom neplatičstva a úžery v osadách. Ľuďom z SOS komunít pomôžu hospodáriť s peniazmi od štátu. Ak budú chcieť zo systému vystúpiť alebo mať prístup k peniazom v hotovosti, musia sa zamestnať.

Politici z SNS mali na riešenie tejto problematiky štyri roky, ktoré strávili vo vláde. Namiesto prevencie kriminality v osadách však uprednostňovali nič neriešiace reštriktívne opatrenia a do osád by posielali kukláčov.

 

Lucia Nicholsonová

tím líder pre Sociálne odkázané spoločenstvá