Sulík: Zostavili sme kandidátku, za ktorú sa nemusíme hanbiť

13.03.2010 23:24

 

BRATISLAVA. Jednotkou na kandidátke strany Sloboda a solidarita (SaS) (vo formáte .pdf) do júnových parlamentných volieb je jej predseda Richard Sulík. Strana o tom dnes informovala na tlačovej konferencii.

Za lídrom nasledujú Jozef Mihál, Juraj Miškov, Jana Kiššová, Martin Chren, Stanislav Fořt, Jozef Kollár, Ľubomír Galko, Pavol Hladký. Prvú desiatku uzatvára Martin Poliačik.

Kandidáti majú čistú povesť

"Na kandidátke máme 150 mien, ktoré sme starostlivo vyberali. Všetci títo ľudia sú svojou povesťou čistí, sú nezaťažení minulosťou. Preskúmali sme ich životopisy a myslím si, že sme zostavili kandidátku, za ktorú sa nemusíme hanbiť," povedal Sulík.

Ako ďalej priblížil podpredseda strany pre marketing Juraj Miškov, strana dala možnosť kandidovať všetkým svojim členom, ktorí sa prihlásili. Posledné slovo ale mala Republiková rada strany.

Všetci kandidáti ďalej museli vyhlásiť, že nespolupracovali s ŠtB a nie sú ani uvedení v jej zväzkoch. Taktiež nemohli byť členmi, ani kandidátmi Komunistickej strany Československa, resp. Slovenska. "Takisto prehlásili, že sa budú riadiť zásadami, hodnotami a etickými princípmi strany SaS a museli vyhlásiť, že nie je proti nim vedené trestné stíhanie a doložiť to záznamom z registra trestov," uviedol.

Kandidáti tejto strany tiež nemôžu byť dlžníkmi štátu. "Každý sa tiež musel zaviazať, že sa zúčastní na programe Politika Open," poznamenal Miškov. Navyše všetci dali čestné vyhlásenie, že nebudú zneužívať imunitu, resp. že ju budú využívať len na výroky v parlamente a nie na priestupky. V prípade neospravedlnenej neúčasti na rokovaní parlamentu sa vzdajú alikvotnej časti svojej mzdy v prospech nejakej charitatívnej organizácie.

Kampaň za stotisíce eur 

SaS má podľa Miškova na kampaň 300 tisíc eur, začať by s ňou mali v máji. Kampaň má tri piliere, prvým sú bilbordy a komunikácia v masových médiách. Druhým pilierom je internet a predovšetkým sociálna sieť Facebook, ktorú chce SaS využiť na komunikáciu s mladými ľuďmi a prvovoličmi. Tretím pilierom je osobný styk s voličom v regiónoch.

Richard Sulík tiež na tlačovej besede informoval, že dve miesta na kandidačnej listine dali predstaviteľom Demokratickej strany - číslom 35 na listine je Branislav Hochel a číslom 85 Peter Hríb. V prípade, že budú zvolení do Národnej rady SR, budú súčasťou poslaneckého klubu SaS. Posledné štyri miesta na kandidátke obsadili predstavitelia občianskeho hnutia Obyčajní ľudia.

Sulík: SaS je skutočnou opozíciou voči Smeru

Sulík sa vyjadril aj k nedávno schválenému vlasteneckému zákonu z dielneSNS. Označil ho za obzvlášť veľkú hlúposť. Sulíka zarazilo, že žiadny slovenský poslanec nehlasoval proti prijatiu tohto zákona a položil si rečnícku otázku, kam sa stratila opozícia. SaS je podľa neho momentálne jedinou skutočnou opozíciou voči strane Smer.

"Vlastenectvo sa nedá prikázať a už vôbec nie zákonom," zdôraznil, pričom ho označil za populistický ťah. Vyjadril tiež názor, že SaS je v súčasnosti jedinou skutočnou opozíciou voči strane Smer-SD. "Je to aj preto, lebo KDH a SMK dodnes jasne nepovedali, že so Smerom vládnuť nebudú.

Viac-menej je zrejmé, že sa na takéto vládnutie chystajú," povedal. SDKÚ-DSzase podľa Sulíka svojou politikou a snahou o budovanie sociálneho štátu vlastne kopíruje Smer-SD a tak sa tiež nedá hovoriť o nejakej opozícii. "Ak chcú mať voliči úplnú istotu, že ich hlas neskončí u Fica, budú musieť voliť nás," vyjadril sa predseda.



Čítajte viac:https://www.sme.sk/c/5271571/sulik-zostavili-sme-kandidatku-za-ktoru-sa-nemusime-hanbit.html#ixzz0i68fXNIk