Najvýznamnejší slovenský meteorit dopadol na Oravu

02.01.2012 21:17

 

 

Poznajú ho na celom svete, vedci ho významom prirovnávajú k nálezom z okolia Canyon Diablo v americkej Arizone. Na Orave je však takmer neznámy. Meteorit Magura.

SLANICA. Dobrovoľníci z Občianskeho združenia (OZ) Misia mladých sa zhostili zaujímavej úlohy. Informovať oravskú verejnosť o jednom z najvzácnejších nálezov v histórii na našom území. Tabule o Magure, aj o meteoritoch všeobecne, osadia na jar. Dve budú na Slanickom ostrove, dve na náučnom chodníku v Námestove.

Vo svetových múzeách

Antona Michalicu, vedúceho OZ, fascinovala astronómia od detstva. Rád pozoroval hviezdnu oblohu, čítal astronomické knihy. Informácie o „oravskom“ meteorite našiel na internete. „Zaujalo ma veľa vecí. Celková hmotnosť úlomkov Magury, objav nových nerastov, no najmä skutočnosť, že ho našli v našom regióne.“

Úlomky z neho sa nachádzajú vo všetkých väčších svetových múzeách. Dokopy vážia zhruba dvesto kíl. „Najväčší kus s hmotnosťou 45,5 kilogramu je v zbierkach univerzity v Tübingene,“ povedal profesor Vladimír Porubčan zo Slovenskej akadémie vied, ktorý sa roky zaoberá výskumom meteoritov. „Štyri kusy presahujúce osemnásť kíl sú v Prírodovednom múzeu vo Viedni, v Maďarskom národnom múzeu v Budapešti sú dokopy 18,1-kilové, najväčší váži 4,8 kila. Ďalšie sú v Berlíne, v Londýne, v Prahe.“

Do Slovenského národného múzea v Bratislave sa malý, 180-gramový plátok Magury dostal pred desiatimi rokmi. „V roku 2001 sa nám podarilo s Národným múzeom v Prahe vymeniť úlomok Magury za podobný úlomok meteoritu Rumanová, ktorý sa našiel v roku 1994,“ hovorí profesor.

Významný ako americký

Presná lokalita a rok dopadu meteoritu nie je presne určený. Odborníci predpokladajú, že mohol na svahy severných výbežkov Oravskej Magury, západne od dnes zatopenej obce Slanica, spadnúť niekedy v rokoch 1830 – 1840. V týchto rokoch totiž lesní robotníci z lesov Oravskej Magury vo veľkom znášali kusy železa, tavili ich a vyrábali z nich rôzne pracovné nástroje. „Takto sa pravdepodobne viac ako jeden a pol tony vzácneho železa mimozemského pôvodu stratilo,“ hovorí Porubčan.

Keď nález objavili odborníci, patrilo Slovensko pod Rakúsko-Uhorsko. Väčšina zachovaných úlomkov teda skončila vo Viedni alebo Budapešti. U nás sa meteorit zachoval možno len ako rôzne sekery, krompáče, motyky, ktoré sú dnes buď v múzeách alebo ako pamiatka po predkoch v rodinách.

Magura je najvýznamnejším slovenským meteoritom, ktorý významne napomohol rozvoju rodiacej sa meteoritiky v 19. storočí. „Mnohí súčasní odborníci hovoria, že pre vtedajší meteoritický výskum bol taký významný, ako nález meteoritov z okolia známeho krátera Canyon Diablo v Arizone - Barringerov kráter - pre americkú meteoritiku 20. storočia.“ Keďže sa nenašiel kráter, vedci predpokladajú, že na zem dopadol vo forme meteoritického dažďa.

 

tabula1.jpg (2,1 MB)
tabula2.jpg (2,1 MB)
 



Čítajte viac:https://orava.sme.sk/c/6190827/najvyznamnejsi-slovensky-meteorit-dopadol-na-oravu.html#ixzz1iKm2wVSN