Nebudme viac "kraj na okraji záujmu"!

29.10.2009 22:37

Moji rovesníci musia chodiť za prácou mimo domov. Vrátili sme sa do čias našich dedov, keď tí utekali do Ameriky za chlebom. Nezamestnanosť stúpa  a najcitlivejšie sú práve regióny "na okraji" záujmu - a to Horná Orava už zvykovo je. Zázraky sa robiť nedajú, to je pravda, ale babka k babce a budú kapce, jak hovorievali staré mamy. Ak sa dozrie na to, že sa nebude plytvať vo verejnej správe, ak tam niekto zavedie elektronické výbery dodávateľov, tak "nástenkové tendre" nie sú možné, ak niekto bude tlačiť na to, aby sa zverejňovali výdavky kraja nad 1000 euro na internete, ak niekto zabezpečí, že sa budú posielať mailami výpisy o aktivitách samosprávy, aspoň tým občianskym aktivistom, ktorí o to majú záujem, možno bude aj na tie kapce a možno zvýši aj na dostavbu nemocnice v Námestove.

        Stretol som mnohé matky na Hornej Orave, ktoré sa borili s problémami výchovy a to preto, lebo ich partneri musia odísť za prácou a ony sú na výchovu samé. Nie je to chyba človeka, že si nemôže na trhu doma nájsť prácu, nie je to príznak jeho nepripravenosti, ale jednoducho je to nedostatok pracovných miest v regióne a to chronický. Riešiť sa to dá podporou podnikania, ale to štát musí znížiť odvody a motivovať mladých a nielen ich, k risku podnikania.

    Kontrolóri na obecných úradoch vedia akými prostriedkami nakladá Žilinský samosprávny kraj a vedia čo by sa dalo s nimi zlepšiť, ak by dotiekli až sem. Ale prečo sa podporuje podľa toho, do ktorej strany patrí ten ktorí starosta? Prečo sa prevažne tam prestrihávajú pásky? A inde nieto plavárne, športovísk,  cesty sa len látajú a my čakáme. Nuž, ako hovoril Karol Wojtyla : " Na konci je  vždy človek."