Nový primátor začína s vyšším platom ako jeho predchodca

29.01.2011 22:17

Nový primátor začína s vyšším platom ako jeho predchodca

Dolnokubínsky primátor prijíma úsporné opatrenia, na svojom plate však nešetrí.

DOLNÝ KUBÍN. Primátor Roman Matejov zarába viac ako jeho žilinský či liptovskomikulášsky kolega. V Dolnom Kubíne pritom žije necelých dvadsaťtisíc obyvateľov, Liptovský Mikuláš má viac ako 32-tisíc a Žilina približne 85-tisíc obyvateľov.

Bývalý šéf radnice Ivan Budiak mal na začiatku svojho posledného funkčného obdobia tridsaťpercentné platové navýšenie. K tomu dostával odmenu vo výške 50 percent súčtu svojich platov za celý rok.  Matejov začína so šesťdesiatpercentným zvýšením a rovnakými odmenami ako Budiak.

Začína s vysokým štandardom

Matejov pôsobí v komunálnej politike necelých päť rokov, na poste šéfa samosprávy je prvý raz.

Prijal zákonom stanovené minimum 2092 eur a k tomu šesťdesiatpercentné navýšenie. Jeho mesačná mzda činí zhruba 3347 eur. K tomu poslanci odsúhlasili odmeny, ktoré sa môžu za rok vyšplhať na viac ako 20-tisíc eur.

„Primátor si neurčuje plat sám, určuje ho mestské zastupiteľstvo,“ hovorí Matejov. Peter Laťák, člen Združenia občanov miest a obcí Slovenska, ktoré presadzuje zníženie platov starostov a primátorov, tvrdí, že to nie je celkom tak. „Za výškou platu a odmien je vždy aj osobný motív človeka, ktorý z toho profituje.“ Primátor môže zastupiteľstvu navrhnúť, akú mesačnú mzdu chce poberať.  

Nezasiah



Čítajte viac:https://orava.sme.sk/c/5737445/novy-primator-zacina-s-vyssim-platom-ako-jeho-predchodca.html#ixzz1CSfXA36D 

 

 

https://orava.sme.sk/c/5737445/novy-primator-zacina-s-vyssim-platom-ako-jeho-predchodca.html