PREMIÉR BOHATNE NA ÚKOR MÉDIÍ A SLOBODY PREJAVU

02.12.2009 11:38

 

 

 


 

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) so zhnusením sleduje, ako premiér Robert Fico bohatne vďaka tlačovému zákonu a na úkor slobody médií.

Premiér Fico si presadil tlačový zákon so sankciami pre médiá, ktoré v demokratickom svete nemajú obdobu a vystaval si na tom slušný biznis. V tlačovom zákone napriek pripomienkam vydavateľov pretlačil právo na odpoveď, ktoré už stihol využiť, aj keď pôvodne vyhlasoval, že nie je určené pre politikov.


 

Primárne však nejde o spôsob, akým premiér zveľaďuje svoj majetok. V hre je oveľa viac - sloboda prejavu. Médiá sú žalobami Fica a ostatných vládnych politikov, v ktorých područí sú aj súdy, zastrašované. Kritickými článkami o súdruhoch z vládnej koalície riskujú priveľa - súdy a sankcie. V atmosfére strachu sa ľahko šliape po slobode prejavu.

SaS odmieta praktiky Roberta Fica a jemu podobných v slovenskej vláde. Pre SaS je sloboda jednotlivca a jeho právo na slobodu prejavu základom zdravej spoločnosti. Verí, že táto spoločnosť nedovolí, aby totalitné praktiky spred roku 1989, vlastné politikom vo vládnom Smere, pošliapali po slobode, garantovanej ústavou.

Jedna zo šestice otázok na petícii SaS Referendum 2009 je venovaná zmene tlačového zákona. Podpísalo ju už takmer 300 000 občanov, na vypísanie referenda zostáva vyzbierať už len 50 000 podpisov. SaS chce presadiť, aby v prípade úspešného referenda z tlačového zákona vypadlo predovšetkým nezmyselné ustanovenie o práve na odpoveď a neúmerne vysoké sankcie