SaS vycislila to co este nikto na Slovenskej politickej scene - uvadza kolko bude stat ich 120 navrhov a odkial na to vezmu. Konkurencne strany - UROBTE TO TIEZ! MY VOLICI TO CHCEME VIDIET- ASPON RAZ ZA 4 ROKY!!!

30.04.2010 11:53

 

Po tom, ako sme 19. februára predstavili náš volebný program, sme zároveň vyzvali odbornú verejnosť na názory. Dostali sme stovky pripomienok, niečo sme vysvetlili lepšie, drobné chybičky sme opravili, pár bodov doplnili a ku každému bodu sme vyčíslili dopad na štátny rozpočet.


Dnes má SaS najlepší program - viac ako 120 konkrétnych návrhov na vysokej odbornej úrovni. Navyše, ako jediná strana sme k našim voličom natoľko úprimní, že rovno povieme ktorý bod koľko bude stáť a kde na to chceme vziať.

Opätovne vyzývame všetky ostatné strany, aby vyčíslili dopady svojich programov a tieto predložili svojim voličom. V opačnom prípade je to zase len a len o sľubovaní. Lepšie povedané o predbiehaní sa v tom, kto viac sľúbi. Takto sa ale zodpovedná politika robiť nedá.

Kam vedie opak zodpovednej politiky môžeme aktuálne vidieť v Grécku. Tamojšie vlády tiež stále len sľubovali a sľubovali a dnes je táto krajina tesne pred bankrotom. Jej dlhy predstavujú neuveriteľných 300 miliárd eur (oproti Slovensku desaťnásobný dlh pri dvojnásobnom počte obyvateľov).

V Grécku je štátny úradník prakticky neprepustiteľný, lebo musí dostať až 100 mesačné odstupné. To si treba predstaviť konkrétne: úradník je zašitý dostatočne dlho na nejakom zbytočnom úrade, dostáva dve tisícky mesačne a ak by mal dostať výpoveď, lebo krajina je pred bankrotom a nemá ho už z čoho platiť, musí dostať 200 tisíc eur odstupné. To je viac ako cena všetkých hodiniek našich sociálnych demokratov.

Ako teda vidíme, cesta sľubov a dlhov je cesta do pekla a Grécko je ukážkový príklad. Naša vláda robí to isté - samé dlhy. Nekrachujeme iba preto, že to nerobí 40 rokov, ale zatiaľ iba 4.

Preto my v SaS vravíme, že nastal čas na zodpovednú politiku. Ku každému sľubu by mala každá strana vyčísliť jeho dopad na štátny rozpočet. Keď to nevie, nech nič nesľubuje. Okrem toho by mali strany voličom priznať aj nepríjemné pravdy. Napríklad tú, že pokiaľ nepríde ku komplexnej reforme dôchodkového zabezpečenia, pôjde sa dôchodku až v 65-ich rokoch alebo dokonca ešte neskôr.

Heslom dneška už nie sú sladké reči o silnom sociálnom štáte, ktorý zabezpečí všetkým všetko na dlh a následne skrachuje, ale o ZODPOVEDNOSTI.