Strana Sloboda a Solidarita (SaS) postavila do volieb VÚC spomedzi politických strán najviac kandidátov na poslancov. Kandidatúru za SaS podmienila tým, že každý z 276 kandidátov musel zverejniť majetkové pomery a príjmy na politikaopen.sk. O takýto krok

12.11.2009 11:20

 


 

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) postavila do volieb VÚC spomedzi politických strán najviac kandidátov na poslancov. Kandidatúru za SaS podmienila tým, že každý z 276 kandidátov musel zverejniť majetkové pomery a príjmy na politikaopen.sk. O takýto krok smerom k transparentnosti sa nepokúsila žiadna iná politická strana na Slovensku, lebo na to nenašla odvahu.


 

„Iba od nás voličov záleží, aký tlak vyvinieme na politikov a ako veľmi budeme žiadať čistotu a transparentnosť politiky. V čase, keď prekvitá korupcia a klientelizmus, je mimoriadne dôležité, aby sme už pred voľbami vyhodnotili, ktorí kandidáti sú ochotní nechať sa voličmi kontrolovať. Preto vyzývame ľudí, aby si prezreli zverejnené priznania a dali kandidátom spätnú väzbu,“ uviedla Zuzana Wienk, predsedníčka Aliancie Fair - Play, ktorá projekt Politika Open spustila.

SaS sa stala jedinou stranou, ktorá zaviazala všetkých svojich kandidátov, aby na stránke prevádzkovanej Alianciou Fair - Play zverejnili majetkové pomery. Kandiáti SaS tak tvoria drvivú väčšinu účastníkov Politika Open.      

"Veľa strán v programe hovorí o tom, že chce odstrániť korupciu, ale čo konkrétne pre to robia? My dávame voličom možnosť kontrolovať naše príjmy pred vstupom do politiky a počas pôsobenia v nej," povedal v tejto súvislosti predseda SaS Richard Sulík a dodal: "Ľudia tak budú mať čierne na bielom, že kandidáti za SaS sa živia prácou a nie emisiami."

Medzi 276 kandidátmi SaS na poslancov VÚC nie je žiaden komunista, ani bývalý príslušník ŠtB.  Do politiky na Slovensku chcú vniesť zmenu, a to presadzovaním transparentnosti, otvorenosti a slušnosti.